Żywność ekologiczna. Co kupują Polacy?

Żywność ekologiczna. Co kupują Polacy?

Rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie, choć na tle Niemiec czy Danii wypada jeszcze skromnie. Ale z roku na rok chętnych na produkty z zielonym listkiem przybywa. Obecnie już 33 proc. Polaków deklaruje, że regularnie - raz w tygodniu bądź miesiącu - sięga po taką żywność.

W 2018 roku sprzedaż w tym segmencie w Polsce wyniosła w cenach hurtowych netto 690 mln zł, a w cenach detalicznych brutto 1,3 mld zł*.

Rekordowy dla branży może być ten rok. Z danych przytoczonych przez Organic Trade Association wynika, że spożycie produktów ekologicznych podczas pandemii koronawirusa jest dużo większe niż kiedykolwiek!

Jakie eko produkty cieszą się największą popularnością wśród konsumentów? Otóż najczęściej sięgają oni po ekologiczne jaja (63 proc. badanych) oraz warzywa i owoce (po 55 proc.). To na te produkty wydają najwięcej pieniędzy (na jaja - 45 proc. , owoce - 36 proc. i warzywa - 34 proc.). Wśród „zielonych” zakupów często pojawia się także mleko, przetwory mleczne, pieczywo, mąka, wędliny i mięso. Mniej pieniędzy kupujący przeznaczają natomiast na ekologiczne przekąski np. czipsy czy słodycze.